Cirkulære til Biskopperne.
Paa dertil given Anledning undlader Ministeriet ikke herved tjenstligt at meddele Deres Højærværdighed til behagelig Efterretning og Bekendtgørelse for Præsterne i det Dem betroede Stift, at man ved cirkulære til Amtsmændene af 20de December s.A. og Cirkulære af 12te Januar d.A. har meddelt Sogneraadene følgende instruktoriske Bestemmelser angaaende Klokkeringningens Udførelse ved deres Foranstaltning i Henhold til Lov af 24de Marts 1899 § 21 i Slutningen:
I Henhold til Lov om forskellige Forhold vedrørende Folkeskolen af 24de Marts s.A. § 21 i Slutningen, jfr. § 36, bortfalder fra 1ste Januar 1901 den Kirkebylærerne i henhold til Anordningen af 29de Juli 1814 for Landet Bilag A. § 34 paahvilende Forpligtelse til at besørge Klokkernes Ringning, idet disse Forretninger for Fremtiden ville være at besørge ved Sogneraadets foranstaltning for Kommunens Regning.
Idet Ministeriet herved tjenstligt skal anmode D'Hrr. Amtmænd om at ville bringe denne Bestemmelse i Sogneraadenes erindring, skal man tillige, da man maa lægge megen Vægt paa, at Reglerne om Ringning og Kimning med Kirkeklokkerne nøje overholdes, meddele følgende instruktoriske Bestemmelser angaaende Ringningens Udførelse:
1. Den Kirkebylærerne hidtil paahvilende Forpligtelse til at besørge Klokkernes Ringning, der fremtidig skal gaa over paa Kommunerne, omfatter Klokkernes Ringning Morgen og Aften samt til sædvanlig Gudstjeneste.
2. Den daglige Ringning Morgen og Aften i henhold til D.L.2-15-5 bør finde Sted ikke blot paa Søgnedage, men ogsaa paa Søn- og helligdage, dog at den paa Søn- og Helligdage om Vinteren bør undlades, for saa vidt Sognepræsten antager, at den kan virke forstyrrende paa Kirketjenesten eller Ringningen til samme.
Den bør ske med mindst 100 Slag af Klokken, efterfulgt af tre Gange tre Bedeslag, der skulle komme langsomt og tydelig adskilte fra Ringningen og fra hverandre samt slaas paa den store Klokke, hvor en saadan haves.
3. Ringning til de sædvanlige Gudstjenester skal i Henhold til Kirkeritualet af 25de Juli 1685 kapitel I. § 1 altid ske trende gange, førend Prædiken Begyndes, de tvende første ikkun med een Klokke, men den sidste Gang med tvende eller flere, ligesom Kirken formaar og hidtil brugeligt har været.
4. I Henhold til Forordningen af 27de Marts 1686 skal der paa Aftenen før Almindelig Bededag Kl. 6 ringes med den største Klokke til hver Kirke, sædvanligvis i en Time.
5. Endelig skal i Henhold til Kirkeritualets Kapitel I. § 1 Kimning finde Sted Aftenen før de store Helligdage:Juledag, Paaskedag og Pinsedag samt. hvor det endnu er i Brug, før Christi Himmelfartsdag, saavel som de nævnte Dage paa selve helligdagsmorgenen i Forbindelse med Ringningen.
Kimningen om Aftenen begynder en Time før Solnedgang og varer til denne. Om Morgenen foretages Kimningen i den Time, i hvilken den almindelige Ringning før Gudstjenesten ellers foregaar.
6. I Følge den citerede Bestemmelse i Kirkeretualet skulde ogsaa Kimningen foregaa paa alle Søndage i mellem Paaske- og Pinsedag i Forbindelse med Ringningen til Gudstjenesten.
Ligesom Ministeriet maa mene, at denne Skik bør vedligeholdes, hvor den hidtil har været i Brug, saaledes maa man ogsaa finde det ønskeligt, at den indføres paa ny, hvor den maatte være gaaet af Brug.
7. Kimningen paa de store Helligdage bør ske paa en saadan Maade, at den kan høres tydelig, men dog foretages saaledes, at den ikke skader Klokken, i hvilken Henseende det anbefales at benytte en Hammer af Pokkenholdt.
For at Ringningen eller Kimningen skal kunne høres saa vidt som muligt, bør det derhos altid iagttages, at Lydhullerne, naar Klokkerne bruges, ikke ere lukkede med Skodder eller Tremmer.
8. Ligesom Loven ved at bestemme, at Klokkeringningen fremtidig skal besørges for Kommunens Regning, forudsætter, at Ringningen ikke fordres udført som Pligtarbejde af Kommunens Beboer paa Omgang, saaledes maa Ministeriet overhovedet anse det for heldigst baade til at sikre en regelmæssig og sømmelig Udførelse af Klokkeringningen og til Klokkernes forsvarlige Behandling, at Ringningen overdrages til en enkelt paalidelig Mand som Ringer, hvem Ansvaret kommer til at paahvile ogsaa for den medhjælp, som han benytter.
9. Tilsynet med, at Ringningen foregaar paa sømmelig maade i Overensstemmelse med Loven og Anordningerne, paahviler Sognepræsten, som den, der bærer Ansvaret for, at Gudstjenesten, og hvad der henhører til samme, foregaard i sømmelig Orden.
Uoverensstemmelser mellem Sognepræsten og Sogneraadet angaaende Spørgsmaal, der vedrøre Klokkeringningen, kunne gennem de gejstlige Myndigheder indankes for Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet.
Ad samme Vej kunne ogsaa Spørgsmaal om, hvor vidt tidligere meddelte Dispensationer fra reglerne om Klokkeringning endnu kunne anses for bestaaende, saavel som Andragender om nye Dispensationer indgives til ministeriet. Dispensationer, der ere meddelte af Hensyn til den Lærer, hvem Ringningen hidtil har paahvilet, maa under alle Omstændigheder anses for at være bortfaldne, naar forpligtelsen til Ringningens Besørgelse gaar over til Sogneraadene.
Af nærværende Cirkulære vil der blive tilstillet Deres Højærværdighed det fornødne Antal Eksemplarer til Omsendelse til Præsterne.
Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet, den 13de Juni 1901.
/Oskar Damkier.